Lacrosse pähkinänkuoressa – Fastest game on two feet

Lacrosse on satoja vuosia vanha Pohjois-Amerikan Haudenosaunee-intiaanien pallopeli ja Kanadan kesäkansallislaji (jo vuodesta 1859). Alkujaan peliä pelasivat lähes kaikki nykyisten USA:n ja Kanadan tasankoalueen intiaaniheimot. Nykypäivänä lacrosse on kehittynyt valtavasti ja samalla laji on levinnyt joka puolelle maailmaa. Lacrossessa kilpaillaan huipputasolla ammattilaisliigoissa ja laji on myös vahvasti ehdolla vuoden 2028 Los Angelesin olympialaisiin. Lacrossen eri lajeja on käytännössä kolme: fieldlacrosse, boxlacrosse ja naisten lacrosse.

Miesten fieldlacrosse

Suomessa pelataan miesten lacrossen molempia lajeja, field- ja boxlacrossea. Nykymuotoista miesten field-lacrossea pelataan kahdella 10-henkisellä kentällisellä, suunnilleen jalkapallokentän kokoisella alueella. Maalit, jotka ovat kooltaan 1,82 m x1,82 m, on sijoitettu 15 jaardin päähän kentän takarajasta. Lacrossea pelataan mailalla, jolla palloa kuljetetaan, syötetään ja lauotaan. Kentällä on kerrallaan kolme puolustajaa, joilla on yleensä pitkät mailat (n. 2 m), kolme keskikenttämiestä ja kolme hyökkääjää, jotka pelaavat lyhyillä mailoilla (n. 1 m). Maalia vartioi maalivahti, jolla on oma, kenttäpelaajaa isompi maila. Muuten maalivahti on kuin kuka tahansa pelaaja. Lacrossen peliaika on 4 x 15 min. Lacrossessa sallitaan taklaukset, muista lajeista poiketen taklata saa, tietyissä tilanteissa, myös pallotonta pelaajaa. Lacrossessa on jäähyt, joita on eri pituisia, aina 30 sekunnin rangaistuksesta 3 minuutin jäähyyn. Lajin sääntöihin voit tutustua täällä

Naisten lacrosse

Naisten lacrossea pelataan kahdella 10-henkisellä joukkueella ja peliaika on 4 x 15 min. Naisilla laji on teknisempi eikä taklauksia sallita. Naisten maila eroaa miesten mailasta siten, että sen verkko ei ole yhtä syvä, mikä vaikeuttaa pallon hallintaa, jolloin myös pallon riistäminen on helpompaa. Kevyemmän kontaktin myötä naisten varustus on myös huomattavasti kevyempi. Lajin sääntöihin voit tutustua täällä.

Boxlacrosse

Boxlacrosse Boxlacrossea pelataan nimensä mukaisesti kaukalossa. Joukkueissa on pelin alkaessa 5 kenttäpelaajaa ja maalivahti. Boxlacrossella on monia samankaltaisuuksia jääkiekkoon,

mukaanlukien maalivahdin mittava varustus. Maalit ovat fieldlacrosseen verrattuna pienempiä ja kaukalossa sallitaan myös hieman rajumpi kontakti. Kenttäpelaajat pelaavat ainoastaan lyhyillä mailoilla. Nopeatempoisessa lajissa hyökkäyssuunta vaihtuu nopeasti, sillä lajissa on käytössä mm. koripallosta tuttu hyökkäysaika. Boxlacrossea pelataan erityisesti Kanadassa ja tunnetuimpia lajia pelanneita ovat NHL tähdet Steve Stamkos, John Tavares ja Jonathan Toews. Lajin sääntöihin voit tutustua täällä.

Lacrosse huipputasolla

Fieldlacrossea pelataan huipputasolla Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa (NCAA), sekä PLL ja MLL ammattilaissarjoissa. Boxlacrossen ammattilaissarjassa National Lacrosse Leaguessa joukkueita on sekä USA:sta ja Kanadasta. Turku Titansin Joakim Miller on ensimmäinen suomalainen ja ensimmäinen euroopplainen, joka on pelannut NLL-sarjassa. Turku Titansin pelaajat ovat yleensä olleet myös miesten maajoukkueen runko. Suomen maajoukkue on osallistunut menestyksekkäästi kummankin lajin arvokilpailuihin, josta voit lukea lisää täältä https://www.lacrosse.fi/maajoukkue/arvokisat.

Lajin historia

Lacrosse on satoja vuosia vanha Pohjois-Amerikan intiaanien pallopeli ja Kanadan kansallispeli (jo vuodesta 1859). Alkujaan peliä pelasivat lähes kaikki nykyisten USA:n ja Kanadan alueen intiaaniheimot. Ensimmäiset eurooppalaiset, jotka olivat kosketuksissa lacrossen kanssa, olivat ranskalaisia lähetyssaarnaajia, jotka antoivat pelille sen nykyisen nimen lacrosse (la crosse = piispan sauva). Mohawk-heimo kutsui peliä nimellä tewaraathon, joka tarkoittaa ”sodan pikkuveljeä”, koska sen avulla harjoiteltiin sodankäyntiä ja ratkaistiin heimojen välisiä kiistoja. Peli olikin alkuperäisasussaan hyvin väkivaltainen, eikä loukkaantumisilta voitu välttyä, joskus näissä ”harjoituksissa” saattoi jopa kuolla. Huolimatta lajin fyysisyydestä, lacorsse nähtiin parantavana voimana niille, jotka sitä pelasivat. Haudenosaunee-heimoille lacrossella oli ja on yhä edelleen uskonnollinen merkitys. Lacrossea pelattiin luojan (Creator) kunnioittamiseksi ja lajia kutsuttiin myös parantamispeliksi (healing game). Lacrossen peluulla katsottiin olevan parantavia ja ihmisiä yhdistäviä vaikutuksia. Iroquois Nationals (Haudenosaunee) edustaa kansainvälisellä tasolla kuutta samaa kieltä puhuvaa heimoa, joihin kuuluvat Mohawk, Oneida, Onondaga, Cayuga, Seneca ja Tuscarora. Iroquois Nationals taistelee kaikissa arvokisoissa turnausten kärkisijoista. Lajien arvokisoissa tapahtumat yleensä avataan asiaankuuluvasti Haudenosaunee-heimojen rituaalimenoilla.